Php versiyon yüksetlme işleminden önce teorik olarak bakarsak php:
Sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir.
php.net/manual/tr/intro-whatis.php
Programcılar açısından özellikle web ile uğraşanlar için “dünya” olarak tanımlayabiliriz. En azından bizim için öyle. Çünkü bunu okumanıza yarayan programlama dili de Php.
Neden php versiyon yükseltilmeli?
Çünkü yazılım sürekli gelişen, değişen ve bu değişimler ile yeni sorunlara yeni çözümler üretmeye çalışır. Genel olarak kullandığınız bütün programlama dillerini sürekli güncel tutmanızı öneririm. Bu yazının yayınlandığı tarihteki en güncel php sürümü 7.4.4. Bu anlatım Windows işletim sistemi üzerinde güncelemeyi anlatılmaktadır. Php versiyon yükseltme işleminden önce versiyonumuzu kontrol edelim.
Php versiyonu nasıl öğrenilir?
Komut satırına php -v yazdığınız zaman eğer daha önceden kurulu ise şöyle bir ibare belirecektir.

Bu bilgisayarda şuan 7.2.24 versiyonu kurulu. Bunu 7.4.4 versiyonuna yükseltelim.
İlk olarak sürümü php.net üzerinden indirelim
Aşağıya tıklayarak php download üzerinden gereken versiyonu indirin.
Bir klsör içine çıkaralım
Bu bilgisayarda wampserver kurulu olduğu için ben wamp64/bin/php/php7.4.4 bu yol üzerine zip içinden çıkan dosyaları buraya konumlandırdım.
Php versiyon yükseltmek için ortam değişkenini ayarlayalım
Bunun için Bilgisayar->Özellikler->Gelişmiş Sistem Ayarları->Ortam Değişkenleri üzerinden Ortam Değişkenleri penceresine erişim sağyalabilirsiniz. Buradan alttaki Sistem Değişkenleri sekmesinde Path yazan yere iki kere tıklayın ve Yeni butonuna basalım. Ve zip içerisindekileri konumlandırdığımız yeri seçelim. Örnek: C:\wamp64\bin\php\php7.4.4 daha sonra tamam diyelim demesine ama önemli noktalardan birisi şu: Bu eklediğiniz yeni değişken bir önceki php versiyonu için eklenen Ortam Değişkeninin üstünde olması gerekiyor. Bunun için sağda bulunan Yukarı Taşı butonunu kullanalım. Şu şekilde olması gerekiyor.

Eski komut penceresini kapatalım
Evet ortam değişkenini ekledikten sonra komut penceresini kapatıp yeniden açıyoruz. Tekrardan php -v yazıp sonuçlara bakalım.

Görüldüğü gibi artık versiyonumuz yükseltildi. Burada önemli bir nokta daha var.
php.ini ve phpForApache.ini dosyalarını ekleme
php.ini ve phpForApache.ini dosyalarını eklemek. Bunu ben bir önceki kullandığım versiyondan kopyala-yapıştır yapıp alacağım. Ve burada yapacağımız işlem şu: Bendeki bir önceki versiyon klasör adı php7.2.24 olduğu için bunu aratıp yeni klasör adıyla değiştirmem gerekiyor. Aynı işlem php.ini ve phpForApache.ini dosyaları için geçerli. Artık php versiyon yükseltme işlemi tamamlanmış durumda. Takıldığınız, sormak istediklerinizi buradan yorum olarak sorabilirsiniz. Yeni php versiyonunuzla mutlu kodlar dilerim.
Kaynaklar: php.net – Wikipedia Php